Mohito Koktel Recept
Mohito Koktel
Materials
- 5 cl Belog ruma
- 2 cl sećernog sirupa
- 1/2 limete isečeno na 4 dela
- 6 – 10 listova nane
- Po ukusu mineralna ili soda voda
Instructions
- U čašu po izboru, moja preporuka je definitivno neka duža čaša stavite iseckanu limetu, nanu i šećerni sirup. Pre korišćenja nane, ja volim da svaku blago udarim tako što je stavim na dlan i odarim dlanom o dlan, što će pomoći u ispuštanju njenih eteričnih ulja.
- Sledeći korak je maddlerom, ili tučkom dobro istiskati limetu, kako bi iscedili njen sok, i dobro pomešali to sa šećernim sirupom i nanom.
- Zatim dodajemo led, naravno po ukusu, što se mene tiče, leda nikad nije previše. Takodje, led možete lako “zdrobiti” tako što ćete ga staviti u kesu i udariti nekoliko puta o neku čvrstu površinu.
- Sledi najbitniji deo, naravno, rum, i za kraj ostaje nam malo mineralne ili soda vode.
- Promešati dugačkom kašikom, ako imate, kašikom za mešanje koktela i Vaš Mohito je spreman za ispijanje.
Video
Garniš za Mohito Koktel
Sa obzirom da u samom koktelu već imamo limetu i nanu, moji favoriti su definitivno sušeni limun i limeta, njihova kora pažljivo oguljena pillerom i oblikovana i vrh nane. Ukoliko želite da dodate nešto malo drugačije možete iseći krastavac po dužini i uviti ga oko čaše sa unutrašnje strane.
Pored osnovnih opcija, možete eksperimentisati sa različitim začinskim biljem i dodatnim voćnim dekoracijama. Na primer, grančica svežeg ruzmarina može dodati aromatičan, drvenast miris koji se savršeno kombinuje sa citrusnim notama. Ruzmarin možete blago protrljati između prstiju pre nego što ga stavite u piće kako bi se dodatno oslobodila aroma. Sličan efekat može postići i grančica timijana, koja donosi diskretnu biljnu notu i doprinosi slojevitom ukusu pića.
Za dodatnu voćnu svežinu, može se dodati tanak kolut svežeg ananasa ili nekoliko bobica kao što su maline ili borovnice. Bobičasto voće ne samo da osvežava napitak, već i dodaje vibrantnu boju koja čini piće vizuelno još privlačnijim. Ovo je posebno zanimljivo kada se napitak služi u prozirnoj čaši, jer su boje i teksture sastojaka jasno istaknute.

Kreativne Varijacije Mohito Koktela za Svaki Ukus
Virgin Mojito – Bezalkoholna Verzija
“Virgin Mojito” ili “Devičanski Mohito” je idealan izbor za one koji žele uživati u svežem ukusu klasičnog koktela, ali bez alkohola. Ova bezalkoholna varijanta koristi sve klasične sastojke poput sveže nane, limete i šećernog sirupa, ali izostavlja rum. Savršen za osveženje tokom vrućih letnjih dana, Virgin Mojito nudi istu osvežavajuću kombinaciju slatkog, kiselog i biljnog ukusa, pa je često omiljeni izbor među vozačima i mlađim ljubiteljima koktela.
Kohito – Kokos Verzija
Za ljubitelje egzotičnih ukusa, “Kohito” je savršena varijacija koja donosi dašak tropskog ugođaja u klasičan koktel. U ovom slučaju, kokos-rum zamenjuje klasični beli rum, što daje koktelu kremast, slatkast ukus koji se odlično slaže sa svežinom nane i kiselinom limete. Kohito je odličan izbor za one koji vole tropske koktele, jer pruža bogatiji i intenzivniji ukus, uz karakterističan miris kokosa.
Dirty Mojito – Prljavi Mohito
“Dirty Mojito” ili “Prljavi Mohito” je varijacija koja koristi tamni rum i sirup od žutog šećera Demerare umesto belog ruma i običnog šećera. Ova verzija ima dublji, karamelizovan ukus zahvaljujući sirupu od Demerare, što koktelu daje bogatiju teksturu i zreliji profil ukusa. Tamni rum doprinosi slojevitosti i unosi lagane note karamele i melase, čineći svaki gutljaj aromatičnijim i kompleksnijim.
Voćni Mohito – Dodaci po Ukusu
Mohito je veoma prilagodljiv i lako se može obogatiti dodavanjem različitog voća prema preferencijama. Popularni izbori su kruška, lubenica, malina, mango i narandža, koji unose dodatnu svežinu i novu dimenziju u koktel. Na primer, dodavanjem malina, napitak dobija blago slatkastu, voćnu aromu, dok mango ili lubenica donose tropski ton. Ove varijacije su savršene za one koji vole eksperimentisati s ukusima i dodati personalizovani pečat klasičnom koktelu.
Zova Mojito – Zanimljiva Varijacija sa Sirupom od Zove
“Zova Mojito” je posebna varijacija u kojoj se šećerni sirup zamenjuje sirupom od zove, što koktelu daje jedinstvenu cvetnu notu. Sirup od zove donosi nežan i osvežavajući miris, čineći koktel idealnim za prolećne i letnje dane. Ova verzija je omiljena među ljubiteljima cvetnih aroma i onima koji uživaju u laganim, aromatičnim koktelima. Zova Mojito je savršen izbor za one koji žele nešto novo i drugačije, ali zadržavaju svežinu i balans klasičnog mohita.

Od Kubanskih Plaža do Svetskih Barova
Mohito je poznat po svetu kao jedan od najpopularnijih koktela. Potiče iz Kube i ima bogatu istoriju.

Kako je mohito postao glavno letnje osveženje? Otkrijte to sa nama. Ova analiza će vam pomoći da razumete njegov poreklo i razvoj.
Legenda kaže da je mohito koktel nastao u borbi protiv kolere u Havani u 16. veku. Ovaj koktel je bio način za zaštitu stanovništva od opasne bolesti. Sastojci poput limete i mente donosili su vitamine i minerale, pomažući u borbi protiv kolere.
Mohito je postao omiljen u 19. veku. Popularizacija kubanske kulture i muzike pomogla je da postane globalni fenomen.
1833. godine pominje se u knjizi “Kolera u Havani” autora Roman de Palma, pod nazivom “El Draquecito”. Poreklo Mohito koktela u ovom piću se vidi kroz njegovu povezanost sa Sir Francisom Drakeom.

Pingback: Oprema za Pravljenje Koktela Kod Kuće - 10 Ključnih Delova