Affogato
Affogato je jednostavan, ali savršen spoj toplog i hladnog, kombinacija espressa i sladoleda koja dolazi iz Italije.
Vrsta recepta: Kafa, Piće
Poreklo: Italian
Keyword: Affogato
Espresso mašina
Mlin za kafu ukoliko ne koristite mlevenu kafu
Kašika za sladoled
Čaša po izboru Preporučljivo ne previse visoka, čaša od debelog stakla, za lepšu prezentaciju, ili jednostavno manja šoljica
- 30 ml Espresso kafa
- Kugla sladoleda ukusa po izboru
Evo mog uputstva za pripremu savršenog affogata kod kuće, baš onako kako ga ja volim!Affogato je jednostavan, ali savršen desert koji spaja bogatstvo espressa s kremastom teksturom sladoleda, stvarajući jedinstven i gotovo luksuzan ukus. Kada pravim affogato kod kuće, obično biram sladoled sa ukusom keksa ili klasičnu vanilu, jer se ovi ukusi idealno slažu sa intenzivnim notama kafe. Vanila pruža klasičnu ravnotežu, dok ukus keksa dodaje zanimljiv, blago hrskav ton koji uzdiže ceo desert. Priprema affogata je jednostavna, ali trik je u odabiru kvalitetnih sastojaka. Počinjem tako što pripremim sveže espresso – uvek koristim sveže mlevenu kafu, jer je aroma intenzivnija i daje puniji ukus. U čašu zatim stavljam jednu do dve kugle sladoleda. Kada se espresso skuva, dok je još topao, pažljivo ga prelijem preko sladoleda, što stvara divan kontrast između tople kafe i hladnog sladoleda.
Dok espresso polako topi sladoled, nastaje kremasti spoj ukusa koji čini affogato tako posebnim. Zbog ove jednostavne kombinacije, affogato je brzo postao moj omiljeni desert, jer zahteva minimalan trud, a daje maksimalno zadovoljstvo.