Go Back

Cortado Kafa

Cortado je savršeni spoj espressa i blago umućenog mleka u jednakom odnosu, koji stvara balans između intenzivne arome kafe i nežne mlečne teksture. Ovaj elegantni napitak, poznat po svojoj kremastoj završnici i harmoničnom ukusu, idealan je izbor za ljubitelje kafe koji traže blažu alternativu čistom espressu.
Vrsta recepta: Kafa, Piće
Poreklo: Španija
Keyword: Cortado Kafa, Cortado Kafa Recept

Equipment

  • Latijera za mleko
  • Aparat za espresso kafu

Materials

  • Espresso kafa Oko 30 ml
  • Mleko (Umućeno) Oko 30 ml

Instructions

  • Priprema ovog napitka je jednostavna, ali zahteva preciznost kako bi se postigao savršen balans između jačine kafe i blagosti mleka. Uz nekoliko pažljivo izvedenih koraka, možete uživati u savršenom spoju intenzivnog ukusa i kremaste teksture.
  • Za početak, potrebno je koristiti sveža, visokokvalitetna zrna kafe kako biste dobili bogat i pun ukus. Uz pomoć espresso aparata, pripremite jednu dozu espressa i sipajte je u malu prozirnu šoljicu ili čašu. Obratite pažnju na kremu koja se formira na vrhu, jer je to znak pravilno pripremljene kafe.
  • Mleko zagrejte do temperature od približno 60 stepeni Celzijusa, vodeći računa da ne bude prevruće kako bi se očuvala njegova prirodna slatkoća. Umutite mleko lagano kako biste dobili glatku i kremastu teksturu, ali izbegnite stvaranje pene. Ovo blago umućeno mleko omogućiće savršenu harmoniju između mlečne mekoće i ukusa kafe.
  • Polako sipajte zagrejano mleko u šoljicu sa espressom, pridržavajući se odnosa jedan prema jedan. Ova precizna proporcija stvara balans između bogatstva kafe i mlečne nežnosti, pružajući pun i harmoničan ukus.
  • Tradicionalno se poslužuje u malim staklenim šoljama ili čašama kako bi se naglasili slojevi napitka. Ovaj jednostavan postupak omogućava da kod kuće pripremite napitak koji odiše elegancijom i bogatim ukusom, idealan za sve ljubitelje kafe koji uživaju u savršenom spoju arome i teksture.

Video