Go Back

Domaci sirup od jagode

Domaći sirup od jagode je gust, slatkast i intenzivno aromatičan sirup napravljen od svežih jagoda, šećera i vode. Savršeno balansira prirodnu slatkoću jagoda sa blagom kiselkastom notom, što ga čini izvanrednim dodatkom za različite napitke i deserte. Možete ga koristiti kao osnovu za osvežavajuće sokove, ledene čajeve, koktele, ali i kao preliv za palačinke, sladoled, kolače i musli. Sirup ima bogatu crvenu boju i prepoznatljiv miris, a njegov ukus pruža pravo letnje osveženje tokom cele godine.
Vrsta recepta: Drinks, Piće, Sirup
Keyword: Domaci sirup od jagode recept, Domaci Sok od jagode

Materials

  • 500 ml Vode
  • 500 gr Šećera
  • 500 gr Jagoda (Moguće je koristiti i sveže, ali i zamrznute jagode)

Instructions

  • Ukoliko koristite sveže jagode, prvo dobro operite jagode i očistite ih od peteljki. Iseckajte ih na manje komade kako bi se brže skuhale i oslobodile svoj slatki sok. Ukoliko koristite zamrznute jagode, prvo ih ostavite da se u potpunosti odmrznu.
  • U veću šerpu sipajte vodu i dodajte šećer. Na srednjoj vatri, mešajući redovno, sačekajte da se šećer potpuno rastopi. Kada voda provri i šećer se rastopi, dodajte iseckane jagode.
  • Nastavite sa mešanjem dok smesa ponovo ne provri. Kada sirup počne da ključa, smanjite temperaturu i nastavite da kuvate na laganoj vatri oko 3-5 minuta. Mešajte kako ne bi zagorelo.
  • Tokom kuvanja, jagode će se pretvoriti u gustu voćnu masu, a tečnost će postati crvene boje, bogata ukusom i mirisom. Kada smesa postigne željenu gustinu i jagode se potpuno raskuvaju, sklonite šerpu sa vatre.
  • Sada procedite sadržaj kroz cediljku ili gazu, lagano pritiskajući da iscedite što više soka. Ostatak jagoda koji ostane nakon ceđenja možete koristiti kao domaći džem ili voćni namaz.
  • Sirup ostavite da se ohladi, zatim ga sipajte u čiste i sterilisane staklene flaše. Dobijeni domaći sirup od jagode možete koristiti kao osnovu za osvežavajući sok od jagode tako što ćete ga razblažiti sa vodom ili mineralnom vodom.
  • Takođe, domaći sok od jagode se može koristiti kao dodatak koktelima, limunadama ili čak kao preliv za sladoled i deserte. Čuvajte sirup u frižideru i uživajte u ukusu svežih jagoda tokom cele godine.