Domaci sirup od jagode
Domaći sirup od jagode je gust, slatkast i intenzivno aromatičan sirup napravljen od svežih jagoda, šećera i vode. Savršeno balansira prirodnu slatkoću jagoda sa blagom kiselkastom notom, što ga čini izvanrednim dodatkom za različite napitke i deserte. Možete ga koristiti kao osnovu za osvežavajuće sokove, ledene čajeve, koktele, ali i kao preliv za palačinke, sladoled, kolače i musli. Sirup ima bogatu crvenu boju i prepoznatljiv miris, a njegov ukus pruža pravo letnje osveženje tokom cele godine.
Vrsta recepta: Drinks, Piće, Sirup
Keyword: Domaci sirup od jagode recept, Domaci Sok od jagode
- 500 ml Vode
- 500 gr Šećera
- 500 gr Jagoda (Moguće je koristiti i sveže, ali i zamrznute jagode)
Ukoliko koristite sveže jagode, prvo dobro operite jagode i očistite ih od peteljki. Iseckajte ih na manje komade kako bi se brže skuhale i oslobodile svoj slatki sok. Ukoliko koristite zamrznute jagode, prvo ih ostavite da se u potpunosti odmrznu.
U veću šerpu sipajte vodu i dodajte šećer. Na srednjoj vatri, mešajući redovno, sačekajte da se šećer potpuno rastopi. Kada voda provri i šećer se rastopi, dodajte iseckane jagode.
Nastavite sa mešanjem dok smesa ponovo ne provri. Kada sirup počne da ključa, smanjite temperaturu i nastavite da kuvate na laganoj vatri oko 3-5 minuta. Mešajte kako ne bi zagorelo.
Tokom kuvanja, jagode će se pretvoriti u gustu voćnu masu, a tečnost će postati crvene boje, bogata ukusom i mirisom. Kada smesa postigne željenu gustinu i jagode se potpuno raskuvaju, sklonite šerpu sa vatre.
Sada procedite sadržaj kroz cediljku ili gazu, lagano pritiskajući da iscedite što više soka. Ostatak jagoda koji ostane nakon ceđenja možete koristiti kao domaći džem ili voćni namaz.
Sirup ostavite da se ohladi, zatim ga sipajte u čiste i sterilisane staklene flaše. Dobijeni domaći sirup od jagode možete koristiti kao osnovu za osvežavajući sok od jagode tako što ćete ga razblažiti sa vodom ili mineralnom vodom.
Takođe, domaći sok od jagode se može koristiti kao dodatak koktelima, limunadama ili čak kao preliv za sladoled i deserte. Čuvajte sirup u frižideru i uživajte u ukusu svežih jagoda tokom cele godine.