Go Back

Kapućino

Kapućino čine jedan espresso, zagrejano mleko i mlečna krema.
Vrsta recepta Kafa, Piće
Poreklo Italian
Keyword Cappuccino, Kapućino

Equipment

  • Latijera
  • Šoljica za kapućino  najmanje 200 ml 
  • Espresso mašina
  • Mlin za kafu ukoliko kafa već nije samlevena

Ingredients

  • Mleko
  • 30 ml Espresso kafa

Instructions

  • Nakon što pustite espresso da teče u šoljicu za kapućino, možete početi sa zagrevanjem mleka.
  • Mleko se zagreva u latijeri i za kapućino je veoma bitno da napravite savšenu kremu i definitivno ne želite da pregrejete Vašu kremu, kao ni da ubacite previše vazduha u nju. To bi dovelo do toga da vrh vašeg kapućina doslovno nestane kroz koji minut, a takva krema nikako nije dobra ni za crtanje po kafi, to jest latte art. Nakon zagrevanja blago udariti latijerom o neku čvrstu površinu kako bi se mleko i krema slegli i zatim blagim kružnim pokretima ruke “promešamo” mleko i kremu.
  • Sledeći korak je sipanje mleka u espresso, nežno i ravnomerno, kako bi ona potonula na dno šoljice i pogurala kremu ka vrhu. To će Vašoj kafi dati jak i kremast ukus.

Video