Kapućino čine jedan espresso, zagrejano mleko i mlečna krema.
Vrsta recepta Kafa, Piće
Poreklo Italian
Keyword Cappuccino, Kapućino
Equipment
Latijera
Šoljica za kapućino najmanje 200 ml
Espresso mašina
Mlin za kafu ukoliko kafa već nije samlevena
Ingredients
Mleko
30mlEspresso kafa
Instructions
Nakon što pustite espresso da teče u šoljicu za kapućino, možete početi sa zagrevanjem mleka.
Mleko se zagreva u latijeri i za kapućino je veoma bitno da napravite savšenu kremu i definitivno ne želite da pregrejete Vašu kremu, kao ni da ubacite previše vazduha u nju. To bi dovelo do toga da vrh vašeg kapućina doslovno nestane kroz koji minut, a takva krema nikako nije dobra ni za crtanje po kafi, to jest latte art. Nakon zagrevanja blago udariti latijerom o neku čvrstu površinu kako bi se mleko i krema slegli i zatim blagim kružnim pokretima ruke “promešamo” mleko i kremu.
Sledeći korak je sipanje mleka u espresso, nežno i ravnomerno, kako bi ona potonula na dno šoljice i pogurala kremu ka vrhu. To će Vašoj kafi dati jak i kremast ukus.