Espresso
Espresso je jaka, kratka kafa, ne više od 30ml
Vrsta recepta: Kafa, Piće
Poreklo: Italian
Keyword: Espresso, Espresso kafa
Latijera
Mala keramička šoljica , šoljica od 100ml je sasvim dovoljna za posluživaje ovog napitka
Espresso mašina
Mlin za kafu , ukoliko koristite kafu u zrnu
Pravljenje savršenog espressa počinje kvalitetnim mlevenjem kafe. Zrna treba samleti fino, tako da kafa ima teksturu nalik prahu, ali dovoljno krupnu da voda može da prođe kroz nju pod pritiskom. Nakon mlevenja, kašiku napunite svežom kafom, pritiskajući je ravnomerno kako biste postigli ujednačen pritisak.
Ubacite ručku (porta-filter) u aparat i pustite da voda prođe kroz kafu pod visokim pritiskom. Espresso bi trebalo da se sipa u šoljicu postepeno, stvarajući bogat, zlatno-smeđi sloj na vrhu – tzv. kremu. Idealna količina espressa je malo ispod polovine šoljice, kako biste dobili pun, intenzivan ukus. Nakon pripreme, ne zaboravite da očistite kašiku i porta-filter kako bi vaša sledeća kafa bila savršeno sveža.